Gentech logo

Dè Nederlandstalige website voor informatie over genetische manipulatie van landbouwgewassen en voedsel en de gevolgen voor mens, milieu, dieren, ontwikkelingslanden en consumenten wereldwijd.


/ Home / Alle berichten / Landbouw / Bt-toxine in GGO's doodt larven lieveheersbeestjes

Bt-toxine in GGO's doodt larven lieveheersbeestjes

Gepubliceerd door: Henk van der Keur op: 23.05.2012 08:10

 

Bt-maïs produceert gifstoffen om zich te beschermen tegen rupsenvraat. Deze stoffen zijn echter ook schadelijk voor insecten waarvoor ze niet bedoeld zijn. Zoals bijvoorbeeld larven van lieveheersbeestjes.

 


 

Het vakblad Environmental Sciences Europe meldt dat onderzoekers ontdekten dan jonge larven van het tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata L.) een veel hoger sterftecijfer hebben wanneer ze worden blootgesteld aan het Bacillus thuringiensis (Bt) toxine Cry1Ab een veel hoger sterftecijfer hebben dan jonge larven die niet blootgesteld worden aan dit gif.

 

Monsanto en andere spelers op de biotech-markt hebben herhaaldelijk verklaard dat Cry1Ab niet schadelijk is voor soorten die niet tot de doelgroep van dit pesticide behoren. Met dit onderzoek, uitgevoerd door Dr. Angelika Hilbeck en haar collega's van het Zwitserse Federale Instituut van Technologie (ETH) in Zürich, worden echter eerdere wetenschappelijke bevindingen bevestigd dat dit wel het geval is. Het onderzoek is een vervolg op een publicatie uit 2009. Die publicatie werd door voorstanders van GGO’s in het vakblad Transgenic Research weggezet als "pseudowetenschap". Deze gecoördineerde aanval werd veroorzaakt door het besluit van de Duitse regering om naar aanleiding van de gewraakte publicatie de commerciële beplanting van Bt-maïs te verbieden. De Zwitserse onderzoekers tonen ook aan waarom de onderzoeksgroep van de voorstanders van GGO's hun onderzoek niet kon herhalen. Ze gebruikten heel andere protocollen waardoor ze de schadelijke effecten van Cry1Ab niet konden aantonen.

 

 

Bronnen

 

 

Hilbeck, Angelika et al.; A controversy re-visited: Is the coccinellid Adalia bipunctata adversely affected by Bt toxins?

Environmental Sciences Europe 2012, 15 February 2012

 

 

 

Schmidt, Jörg E. U., et al.; Effects of Activated Bt Transgene Products (Cry1Ab, Cry3Bb) on Immature Stages of the Ladybird Adalia bipunctata in Laboratory Ecotoxicity TestingArchives of Environmental Contamination and Toxicology 2009, 56:221-228

 

 

Lethal Effects of Genetically Modified Bt Toxin Confirmed On Young Ladybird Larvae, ScienceDaily, Feb. 27, 2012